Äppelbröd!
 
Förberedelse
Tillagning
Total tid
 
Brödet som bakade sig själv.
Ingredienser
  • 75 g hasselnötskärnor, (1 dl)
  • 3 g jäst, (3 krm)
  • 200 g kallt vatten, (2 dl)
  • 200 g grovrivet äpple med skal, (2 st)
  • 25 g mörkt muscovado- eller farinsocker, (2 msk)
  • 200 g rågsikt, (3,5 dl)
  • 250 g vetemjöl, (4 dl)
  • 10 g salt, (1,5 tsk)
Gör så här
  1. Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de har fått lite färg. Låt svalna.
  2. Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke. Degen behöver inte knådas, bara röras tills den precis går ihop - antingen för hand eller med degblandare. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 8 timmar. Över natt är perfekt.
  3. Smöra en form (1,5 liter) och lägg i degen. Jämna till den med fuktad hand. Strö på lite mjöl, täck med bakhandduk och låt degen jäsa i cirka 45 minuter.
  4. Sätt ugnen på 250 grader i god tid, minst 30 minuter före gräddning.
  5. Klipp några snitt i degen med en sax och sätt in formen på ett galler strax under mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda i cirka 55 minuter. Vänd eventuellt ut brödet och grädda utan form de sista 10 minuterna - det ger en bra yta runtom.
  6. Låt brödet svalna en stund på galler innan du skär i det.
Att tänka på
Det funkar precis lika fint att använda päron istället!
Recipe by Ett barn blir till at http://ettbarnblirtill.se/recept/appelbrod/