Enkelt naan (utan jäst eller bakpulver)
 
Förberedelse
Tillagning
Total tid
 
Min vän L påpekade för många år sedan någon roligt för mig gällande naan-bröd, nämligen att ”naan” ju betyder bröd. ”Det är samma sak med ‘chai-te'”, fortsatte hon, ”chai betyder ju te. Så i Sverige äter man bröd-bröd och dricker te-te.” Det tyckte jag var hilarious. Det här receptet på naan ger mjukt, saftigt och lite flottigt bröd som är underbart gott till t.ex. daal eller en god vegetarisk indisk gryta. Men jag brukade inte orka göra det själv tidigare, eftersom VEM fan pallar BAKA samtidigt som man lagar mat?! Well, it just so happens att detta recept går sketasnabbt, och därmed är det inte riktigt ett bak, utan mer ett ihoprörande av lite grejer följt av stekande av degklumpar.
Mängd: 6-8
Ingredienser
 • 2,5 dl vetemjöl
 • 0,5 tsk salt
 • ca 0,75- 1,5 dl ljummet vatten
Gör så här
 1. Blanda mjöl och salt i en skål eller assistent.
 2. Tillsätt vattnet, lite i taget tills du har en mjuk deg.
 3. (Här skrev jag först helt galet, men så rättade en snäll kille som heter Ola mig i kommentarsfältet, och då ändrade jag i texten så det blev rätt men då blev ju hans rättande kommentar ”fel” så då fick jag ställa allt till rätta genom att skriva det du läser nu.)
 4. Arbeta degen i 10 min så den blir smidig i dina händer eller i assistenten.
 5. Täck över degen med en fuktig handduk, och låt den vila en stund, minst 20 minuter.
 6. Dela degen i 6-8 bitar, rulla bitarna till små bollar.
 7. Kavla ut degbollarna så tunt du bara kan till platta bröd. Mjöla bakbordet hela tiden om det behövs.
 8. Värm en stekpanna (helst gjutjärn) till medelhög värme
 9. Lägg i ett bröd i den torra stekpannan, vänd när brödet har fått lite färg.Vänd brödet igen och tryck sedan försiktigt på luftbubblorna i brödet med baksidan av en stekspade så att luftbubblorna sprider sig, för att sedan sjunka ihop när brödet tas bort i från stekpannan.
 10. Pensla bröden med olja eller veganskt smält smör på båda sidorna när du tar det från gjutjärnspannan.
 11. Ät dem nygräddade.
Att tänka på
Mitt tips är att röra ihop ingredienserna innan man börjar med sin daal/gryta, och sedan låta det jäsa i 20 minuter medan man fixar med maten, och sedan steker man dem medan det andra puttrar på spisen.
Recipe by Ett barn blir till at https://ettbarnblirtill.se/recept/enkelt-naan-utan-jast-eller-bakpulver/