DIY: Sy en ekologisk bovetemadrass

När vi började köpa grejer till spjälsäng började jag såklart leta efter giftfria alternativ till skumgummimadrasser. Det visade sig dels vara dyrt som attan, dels passade inget vår spjälsäng. Vi har fått den som sambon sov i när han var barn, och måtten på den överensstämmer inte riktigt med dagens spjälsängmått.

I alla fall hann jag fastna för bovetemadrass i min jakt på giftfria alternativ, och när jag såg hur billigt det var att köpa boveteskal beslöt jag mig för att göra en egen. Resultatet blev en madrass som är helt ekologisk och garanterat giftfri, och som kostar mindre än den billigaste skumgummimadrassen på IKEA.

(Ok, det är sanning med modifikation, för jag var tvungen att köpa rätt stora mängder boveteskal och jag vet inte om det går att hitta en mer korrekt mängd för en proportioneligt liten slant, men låt oss istället bara säga att prislappen för den mängd jag köpte blev 390 kr så kan var och en bestämma om det var ett rimligt pris för en madrass eller inte. Hade jag kunnat betala bara för den boveten jag faktiskt använde hade det nog varit runt 100-lappen.)

Så här gör du:

  1. Beställ en 60-liters säck KRAV-märkt boveteskal från Wermlands Bovete, 390 kr inkl. frakt. (Du behöver dock bara 10-20 liter, så hittar du någon/några du kan dela säcken med är det ju great).
  2. Välj ut ett bomullslakan som är giftfritt och rent, men inte för tunt.
  3. Mät upp spjälsängen och rita ut måtten på lakanet. Min bottenplatta var 55 x 114 cm, så jag klippte ut en fyrkant som var 112 x 116 (alltså 55 x 2 + sömsmån och 114 + sömsmån). Dock felkalkylerade jag totalt och lyckades missa den där lilla detaljen om att längden såklart förkortas när lakanet fylls. Idiot.
    Så lägg gärna till mer än 2 cm sömsmån på längden, kanske snarare uppåt 30 cm extra, för att vara safe. (Det är ju lättare att klippa av lite än att behöva skarva på en extrabit, som jag fick göra.)
    Alltså, med måtten 55 x 114 cm BORDE jag klippt ut cirka 112 x 144 cm.
  4. Sy ihop lakanets avigsidor mot varandra så att du får en rektangel som är cirka 55 cm x 144 cm lång från söm till söm. Lämna ena kortsidan öppen och vänd lakanet med rätsidan ut.
  5. Rita ut en 10 cm bred kanal med start från den igensydda kortsidan, men låt kanalen sluta 10 cm från långsidan. Du lämnar alltså som en liten u-sväng till nästa kanal.
    Gör samma sak igen, men denna gången lämnar du u-svängen på andra långsidan. När du är färdig har du alltså en enda lång kanal som går från långsida till långsida, som på den vänstra bilden ovan.
  6. Nu syr du EN KANAL enligt strecket du ritat, åter igen med start från den igensydda kortsidan. Och fram med boveteskalen, för nu ska du lyckas mata ner dem i kanalen. (Jag använde ett smalt, högt dricksglas, men du kan även göra någon slags strut av papper eller dylikt.)
    Fyll så gott det går, och sitt någonstans där det inte gör något om du dräller runt med dem, för de här skalen gillar att drälla runt.
  7. När du fyllt kanalen hela vägen, nåla igen u-svängen så att det bara blir en lång tub från långsida till långsida. Detta gör du för att hålla skalen så mycket som möjligt i kanalen, vilket underlättar att fylla alla kanaler ungefär lika mycket.
  8. Sy nästa kanal. Mata ner skalen i kanal två och nåla igen u-svängen.
  9. Fortsätt så tills du kommer till sista kanalen, där sätter du i en dragkedja. Ju längre desto bättre, då det gör det lättare att fylla/tömma madrassen på skal.
  10. Ta loss nålarna och skaka runt skalen så att de fördelas någorlunda jämnt i kanaler och u-svängar.
  11. Skydda din madrass, för den går inte bara slänga i tvättmaskinen och det är nog inte realistiskt att någonsin tömma den på skal utan att behöva sprätta upp kanalerna och göra om hela fyllningsarbetet.

Obs! Bovetesmadrassen behöver ventilation. Vi hade en heltäckande sängbotten i vår spjälsäng så sambon borrade massa hål i den så luften kan cirkulera underifrån. Har du redan ribbad botten så behöver du inte göra något, såklart.

32 svar på ”DIY: Sy en ekologisk bovetemadrass”

  1. Åh vilket otroligt bra tips! Jag som inte har några vidare sykunskaper skulle lätt kunna tänka mig att försöka mig på detta just för prisets skull. Hur mycket luftning behöver den? Skulle det räcka om man har en ribbotten på golvet och madrassen på den för att lyfta den lite grann. Tänker om man ordnat en säng på marknivå nämligen. 🙂

    Skulle kunna tänka mig att göra en även i vuxenstorlek. Och hur bekväm är den!? Jätteintressant i vilket fall!

    1. Kul att du gillar det, Elena! 🙂
      Jag är inte heller sy-expert, och jag hatar projekt som tar för lång tid eller kräver för mycket förberedelse, men detta går faktiskt rätt snabbt.

      Jag vet inte om det blir tillräcklig cirkulation av luft om ribbotten ligger direkt på golvet, instinktivt känns det som att den hade behövt komma upp några cm för att madrassen ska kunna andas, men det är lite utanför mina kunskaper, så här gissar jag bara.
      Jag har också blivit sugen på en vuxenmadrass nu när jag gjort denna, men i dagsläget har jag ingen erfarenhet av komfort på en sådan, så där får jag nog hänvisa till vår gode vän Google! 😉

  2. Den blev ju kanon snygg. Jag har också tänkt att göra en egen. Hoppas bara min blir lika fin som din för är verkligen inte bra på att sy.
    Är boveteskalen från Wermlands färdig brända för de måste ju brännas i 90 grader för att desinficera bovetet.
    // Anne

    1. Man tackar! 🙂
      Jag är inte heller någon sy-stjärna, hanterar bara raksöm och sicksack och kan inte ens backa på min maskin. Men det går ändå!
      Om de är brända i 90 grader vågar jag inte svara på, nog säkrast att kontakta Wermlands direkt för det.

  3. Enligt Bovete.se så skall de brännas i 90grader. Men jag har ringt till Bonden på Wermlands och han säger att det inte finns någon som helst anledning att bränna dessa boveteskal eftersom de är helt ekologiska och inte innehåller nått annat än helt rena boveteskal.
    Så jag kör på Bondes direktiv och gör en likadan madrass som du gjort.
    Tack för tipset förresten 🙂

    1. Ah, vad bra att du kollade upp det!
      Och tack för återkopplingen, då behöver jag inte kasta madrassen som jag lade en hel dag på att sy då 😉

  4. Jag är också inne på att sy en bovetemadress, den verkar vara ett prisvärt alternativ! Hur har du skyddat dig? Den går ju som sagt inte åt tvätta så lätt.

    1. Hej Cecilia!

      Roligt att du funderar på bovetemadrass! Säg till om du vill köpa lite mindre än en hel säck boveteskal så kan du få det jag har kvar till en billig peng 😉
      Jag har skyddat min med en vanlig tunn spjälsängsmadrass från IKEA och en ullteddy ovanpå det, båda fyndade på Myrorna till en billig peng. Hade nog skippat spjälsängsmadrassen om den inte hade kostat ynkliga 20 kr, men den ryker nog ändå nu när jag behöver materialet till ett skötbäddsunderlag 🙂
      Den fyller liksom ingen funktion i spjälsängen.

      Nu är ju min unge bara 4 månader men jag vet inte vilken slags bajslavin som skulle kunna komma åt att skada madrassen, allt fångas ju av Algots tygblöja och skulle något ändå komma utanför den så har han ju pyjamas på sig, och sedan är det ju lakan ovanpå madrassen. Är man ändå nojig (eller om barnet sover utan pyjamas) så kan man ju lägga en sleten handduk vikt i dubbla lager, åtminstone just där själva lavinen skulle utspela sig om oturen är framme, eller överdriva med lakan och dubbla eller trippla dem för extra skydd.
      Annars är väl ett-två lager ullfilt allra bäst vad gäller att materialen andas och samtidigt värmer.
      Hoppas det hjälpte! 🙂

      1. Hej!
        Jag spontanhandlade en säck på en gång så jag inte skulle hinna bli avskräckt av projektet, den står på paketutlämningen och väntar. Tror dock att jag har en kompis att dela med. Gillar ju inte när saker inte används men det är ju onekligen ett bra pris oavsett.

        Jag tror det får bli en bit av en gammal yllefilt som överdrag, annars är låter ju en handduk som ett bra alternativ. Av någon anledning kände jag mer orolig för kräks än för bajslaviner men jag vet ju inte så mycket ännu efter som mitt barn ligger kvar i magen.

        Måste nästan passa på att fråga vad du kör för tygblöjor och när du började, även detta är ju en djungel!
        Tack för svar! // Cecilia

        1. Grattis till graviditeten! 🙂

          Apropå den gamla yllefilten vill jag bara tipsa om att dubbelkolla så den inte är för gammal, för riktigt gamla (typ från 80-talet eller tidigare) filtar behandlades ofta med malmedel som i vissa fall innehöll DDT. Detta kanske du redan visste men jag ville ändå nämna det om du inte har hört talas om det, för det är ju inte så kul när man försöker göra något extra bra och hälsosamt för sin bebis och så råkar man istället lägga ungen på en filt behandlad med ett gift som idag är förbjudet pga hur hälsovådligt det är.

          Men iaf, tygblöjor! 🙂
          Jag gjorde så att jag köpte på mig massa olika sorter för att hitta vad som funkade för oss. Jag tänker göra ett inlägg om vilka jag gillar bäst men om jag inte hinner med det (heller!) så svarar jag ändå lite kortfattat här;
          Jag rekommenderar att du börjar med några AIO (all-in-one’s), vilket alltså innebär att de är så lika en engångsblöja som möjligt. Du sätter på den, och när den är kissad/bajsad i byter du den. Inga lösa delar som ska fixas med, vilket kan vara skönt om man är novis på tygisar. Å andra sidan behövs det ett gäng för att klara hela dygnet, och då vi pottat Algot sedan dag ett och därmed ”missat” rätt många blöjbyten så är det lite svårt för mig att säga hur många som är lämpligt.
          Grovia Newborn AIO var en pålitlig favorit som funkade super för oss!
          Det finns även massa blöjor som är OS (onesize) men i min erfarenhet är de väldigt stora och bylsiga i början, och då hade jag ändå en ganska rejäl klump på 4,3 kg vid födsel. Nu funkar det bättre men bra att ha lite mindre blöjor just de första veckorna, kanske till 2 månader iaf.
          Vi hade även gDiaper som satt ganska bra, men jag snålade och köpte inte de inläggen som är anpassade för just gDiaper, vilket bidrog till att de alltid kändes lite knöliga och svåra att packa på ett sätt så att de höll för mer än bara en liten kiss.
          Några Bambooty hade vi med, men den största favoriten när Algot var nyfödd var ändå Kinablöjan Happy Flute Newborn. Superbra! Den lilla knappen i mitten är så att man kan knäppa ner blöjan lite de första 10 dagarna när navelsträngen inte trillat av än, så att blöjan inte sitter och skaver/irriterar där.
          Sedan hade vi även Lilla Lammet (som är en formsydd blöja) på nätterna, med ullbyxa över som fuktspärr, men då vi inte hade något torrskikt (alltså ett inlägg eller material närmast barnets hud som känns torrt även efter kiss) så upplever jag att detta gjorde nätterna onödigt jobbiga. Eller så hade han vaknat lika ofta ändå pga att han var hungrig, det går ju inte veta. Men nu kör jag bara på nattblöjor där han inte känner av vätan när han kissat iaf, och jag upplever att han sover bättre. Men som sagt, det hade han kanske gjort ändå, det går ju nästan aldrig veta.

          Hojta till om det är något du inte begriper, jag vet inte hur mycket du redan tagit reda på om tygblöjor så jag har försökt vara lite lagom förklarande, förhoppningsvis inte dumförklarande. Jag minns känslan av att det var en överväldigande snårig djungel, men det är det faktiskt inte. Det finns bara gott om alternativ så att man kan hitta just det som funkar för en själv 🙂

          1. Så där ja 🙂 typ fem månader efter det att jag skaffat alla grejer och börjat fundera på hur jag skulle göra det har jag nu sytt min madrass! Har typ följt ditt mönter men inte fullt ut…. Men nu när den ligger där stoppad och klar undrar jag hur tjock den ska vara…. Undrar om jag kanske varit för snål med skalen. Ungefär hur tjock är din?
            // Cecilia
            Ps, har köpt på mig lite tygblöjor, mest vikisar med PUL-skal Ds

          2. Snyggt jobbat! Min är cirka 4,5-5 cm tjock men jag hade inte oroat mig så mycket om den är tunnare. Det ska ju mest vara en bas, sedan tror jag att man vill vaddera lite med en ullpläd/filtar/annat mjukt. Jag fyndade en ullteddy på Myrorna som jag använder, det verkar funka bra. Men annars hade jag nog bara vikt nån fluffig skön filt och sedan bäddat lakan över det.

            Jag blir oproportioneligt glad över att läsa att du ska köra på (eller iaf testa) tygblöjor! Jag vet inte varför, för det har ju inget med mig att göra, men jag ska låtsas att det är pga min blogg och så ska jag klappa mig själv på ryggen hela dagen för denna insats. Jag har lite PUL-skal kvar i Small, hojta till om du vill köpa loss några. Du får såklart bloggläsar-rabatt! 😀

  5. Hej!! Har gjort en likadan madrass som du. Tack för måtten och tipsen!!!! Det jag tänker på är om den är för hård…? Har lagt två ullfiltlager ovanpå.. Vad har du ovanpå??

    1. Hej Marina!

      Vad kul att du fick nytta av inlägget!

      Gällande hårdhet upplever jag att man kunde justera det ganska väl när man fyllde den. Jag försökte att inte packa för mycket, men jag resonerade ändå som så att det inte var någon fruktansvärd fara, då man ändå kan vaddera med något mjukare ovanpå. Två lager ull tycker jag låter perfekt!! Jag har både en tunn madrass och en ullteddy på men kommer ta bort madrassdelen. Ullteddyn behåller jag för värme och mjukhet.

      Sedan ska ju bebisar inte sova för mjukt (källa på detta saknas, men jag minns att jag läste en pålitlig artikel om hur deras ryggar behöver fast stöd), och om man tänker på hur klent vadderad t.ex. en barnvagn är och hur ofantligt bra barn sover i dessa så känns det rätt lugnt. Det går ju omöjligt veta om ett barn upplever en madrass obekväm på något annat sätt än hur bra de sover på dem, men Algot verkar trivas i sin spjälsäng. Sedan är det ju alltid bättre att sova i stora sängen intill mamma med immediate access till tutte, men det är ju ingen madrass i världen som kan konkurrera med det 😉
      Hoppas detta besvarade din fråga!

    1. Ganska tung! Svårt att väga den då den är lite otymplig att lägga på en våg (plus att jag inte orkar riva upp den ur spjälsängen för att prova 😉 ) men jag kan tänka mig att det rör sig om en 10 kg ungefär. Då höftar jag så det visslar om det!

  6. Hej!
    Kul att läsa jag syr huvudkuddar, fyllåd smed boveteskal ,2,7 kilo de är beroendeframkallande!
    Tänk på att tvätta boveteskalen i hett vatten och sen torka på nät. Skalen har ett rött ämne på sig som kan vara irriterande.

    1. Jag tror just de jag använder redan är brända, om det kan ha med det att göra?
      Provade huvudkudde men det blev aldrig någon favorit, skalen gled runt för mycket. Kanske borde gjort olika fickor i kudden?

  7. Vilken jättebra idé och bra mönster till madrass. Jag har just fått hem en säck boveteskal från Wermlands Bovete. Var det en hel del strån blandat med skalen i din påse också? Rensade du isf bort dem? Tvättade du skalen innan du stoppade madrassen?

    1. Hej Elin! Det var en del hårda strån som jag rensade bort allteftersom jag fyllde madrassen, då de dels hade varit obekväma att sova på men även för att de hade kunnat punktera tyget. Däremot tvättade jag inte boveteskalen, det tyckte jag inte behövdes men det är väl en smaksak. Lycka till, och hör gärna av dig om hur det gick! 🙂

  8. Hej! Vad kul att hitta många både roliga och nyttiga inlägg på din blogg, tack så mycket! Att sy en egen madrass med bovete har precis såtts som ett litet frö hos mig. Nu när ditt barn har använt den ett tag, undrar jag om du är nöjd? Blir den lite knölig eller formar den sig lite efter barnet?

    1. Hej Rebecka, vad kul att höra att du hittar saker du gillar på bloggen! Nu är det ju så med småbarn att de är så himla dåliga testpiloter, för de kan ju liksom inte berätta vad de tycker är obekvämt eller skönt, men Algot verkar gilla sin madrass hur bra som helst. Att han sedan helst sover hos mamma är ju en annan historia, men det är ju å andra sidan rätt få madrasser som kan tävla med en mors trygga famn 😉
      Bovetet formar sig inte, dock, utan är en fast madrass som tack vare de olika ”facken” inte blir nedtryckt, utan förblir lika fast över hela ytan. Kan även nämna att vi har en ullteddy över, så bebis ligger inte direkt på bovetemadrassen med bara lakan emellan.
      Hör gärna av dig om hur det går om du ger dig på att prova det!

  9. Det här verkar ju toppen!! 🙂 Tusen tack för superbra tips! Så himla fin din madrass blev!
    Har nu beställt em säck bovetekross 🙂
    Men satt och klurade på måtten. Om spjälsängens bäddmått är 60×120 cm, ska jag då gånga 60 resp 120 med 2? Och sedan lägga på ytterligare 2 Cm på varje längd? Totalt: 122×242. Eller tänker jag fel? Verkar alldeles för stort mått.
    Hoppas på att någon här kan hjälpa mig! 🙂
    Mvh Anna

    1. Hej Anna! Kul att du blev inspirerad:)
      Nej! Du ska bara dubbla det korta måttet, det är det du viker över liksom. Plus sömsmån då.
      Det långa måttet är längden på madrassen, där ska du inte multiplicera alls, utan bara lägga till typ 30 cm eftersom fyllningen äter upp en del av längden. Fattar du?
      Jag hoppas det för jag kan nog inte förklara bättre än så. Lycka till!!

  10. Hej och tack för inspiration!
    Funderar nu på att använda bovete i sarjen på ett babynest. Vad tror du om det? Och ev till skötbädd.

    1. Det tycker jag låter som en riktigt bra idé! Det borde väl även gå till själva liggdelen i babynestet?
      Jag lade fokus på madrassen eftersom bebis tillbringar hyfsat mycket tid i sängen, men det finns såklart inga begränsningar, och jag hade ju även en shitload boveteskal kvar efter madrassen, så det borde man ju egentligen tryckt in både här och där 🙂
      Lycka till och återkoppla gärna om du genomför det!

      1. Nu har vi sytt:
        – ett babynest med boveteskal i sarjen (dun från en gammal kudde i madrassen)
        – en skötbädd med bo vete skäl i både madrass och sarj.
        Vi vuxna är väldigt nöjda. Så får vi se vad bebisarna tycker när de kommer 🙂

        Tack så mycket för inspirationen!

  11. Hej !
    Vad fint sytt och vilket bra alternativ att sy egen giftfri madrass till bäbisen 🙂
    Jag läste om värmebehandlings vara eller inte vara i kommentarerna och vill tillägga att värmebehandlingen syftar till att döda ev. insekter/ägg som kan finnas bland bovetet.
    Att bovetet är ekologiskt borde snarare vara en lite större risk för insekter pga att det är giftfritt odlat. Besprutning av gift görs ju för att ta bort insekter.
    Kanske vore bra att tvätta ditt täcke för säkerhets skull ?
    / Annette

    1. Ah, så kan det såklart vara…!
      Nu sover han i stor säng sedan länge men bra kommentar till övriga läsare!
      Tack Annette 🙂

  12. Hej!
    Jag köpt för några månader sedan en ”New Twist Fabric Kit” från Open Your Eyes Bedding i USA, men min flickvän har inte godkänt alls att vi ska ha en bovetemadrass, till slut. Asken är inte än öppnad. Vill någon köpa den? Det passar 160×200. Jag betald $200 som inkluderad shipping…tänker sälja för 1000kr som ingår porto.
    Tack!
    Paul

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *