Hemmagjord granola

  • 7 dl ekologiska gryn (t.ex. havre-, bovete-,dinkel-, råg-)
  • 2 dl ekologisk riven kokos
  • 1,5-2 dl ekologiska russin/tranbär
  • 2,5 dl ekologiska nötter (jag gillar hasselnöt och valnöt)
  • 1 dl ekologiska solrosfrön
  • 2,5 dl vatten
  • 4 msk ekologisk kokosolja
  • 1/2 tsk salt
  • 0,5-1 dl ekologisk honung

Sätt ugnen på 100 grader.
Blanda alla torra ingredienser utom russin/tranbär i en stor skål.
Värm kokosoljan i en kastrull på spisen tills den blir flytande, eller i micron.
Blanda i vatten, salt och honung.
Häll i oljeblandningen i skålen med torrvaror och rör om. Se till att röra ordentligt så att det blandas väl.
Låt gärna blandningen stå 5 minuter så att grynen verkligen suger upp vätskan.

Häll sedan ut blandningen i en långpanna som är oljad med neutral olja (eller kokosolja) och kör in i ugnen i 3-4 timmar. (Detta är en uppdatering; tidigare var det 200 grader i 25-30 min men efter att jag bränt den oftare än jag klarat av det så förespråkar jag nu varianten som jag själv lyckats bäst med, i synnerhet med småbarn som inte alltid låter en passa tider. Men har du brått och kan passa upp på granolan funkar alltså även en halvtimme på högre värme! Dock tycker jag den blir bättre på lägre och långsammare tillagning.)
Rör om då och då så att muslin blir jämnt bakad.

Ta ut, lägg i russningen och njut direkt av ljummen granola i kall filmjölk.
Låt muslin svalna och häll sedan upp den i lufttät glasburk.

Ett svar på ”Hemmagjord granola”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *