DIY: bikarbonat istället för schampo

Om du läser detta misstänker jag att du redan känner till fördelarna med att inte använda schampo för att få rent hår, men annars kan du klicka här.

Låt mig presentera:

Bikarbonat + Äppelcidervinäger!
Det är skitenkelt och riktigt jävla bra.

Så här gör du:
Förbered med att ta ett par teskedar bikarbonat i en kopp, häll i lite vatten och rör om.
Häll ca 1/2 dl äppelcidervinäger i en bunke och fyll på med cirka en liter vatten. (Om du vill kan du tillsätta ett par droppar eterisk olja för att håret ska lukta efteråt, annars blir det doftfritt. Ibland använda bergamott eller lavendel.)

Nu är förberedelserna klara.
In i duschen med dig och blöt håret. Bikarbonatblandningen masserar du in i hårbotten och låter det verka ett par minuter.
Skölj ur håret med vatten, noggrannt.
Det sista du gör är innan du kliver ur duschen att skölja igenom hela håret med äppelcidervinäger-blandningen, både hår och hårbotten. Det är väldigt viktigt att inte skölja håret med vanligt vatten efter din ÄCV-sköljning.
Torka håret med handduk, och/eller lufttorka. Den främst oron man har när man sköljt håret med vinägern är att man kommer gå och lukta surt i huvudet, men den doften försvinner HELT när håret torkat, and that’s a promise. Och man kan inte välja att skippa ÄCV-sköljningen eftersom bikarbonaten gör din hårbotten basisk, och det då behövs något surt efteråt.

Resultat: Håret blir riktigt rent och mjukt, och du som har lockigt hår kommer jubla.
Jag har bara lite vågigt hår, men även det framhävs av den här metoden. Ibland tar jag några droppar olja i topparna om de ser lite torra ut, för dig med lockigt hår kanske det blir bäst att krama in en klick aloe vera-gel.
Jag gör den här tvätten emellanåt, när man kommer till en punkt med balsammetoden där det känns som om man har lyckats bygga upp lite orenheter trots allt masserande. Jag vill inte tvätta med bikarbonat allt för ofta eftersom det är väldigt rengörande, så det görs bara när det behövs en rejäl tvätt.
Ibland blandar jag även i bikarbonaten i ett glas med balsam och lite vatten, masserar i håret och låter sitta, och sedan sköljer ordentligt med vatten följt av en avslutande ÄCV-sköljning, såklart.

Hejdå för evigt, schampoo!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *