Äppelbröd!

Underbart, helt fantastiskt enkelt bröd att göra!
Låt dig inte avskräckas av den långa jästiden, den jobbar faktiskt till din fördel (inte din gördel) då du snabbt kan slänga ihop alla ingredienserna på fredagskvällen, för att sedan grädda limpan på lördag morgon efter ytterligare en jäsning, och sedan har du rykande färskt bröd att inleda helgen med.
Men det viktigaste är att du i stort sett inte gör något jobb. Du bara hafsar ihop ingredienser, dumpar degen i en form när den gosat till sig under natten, och hivar in skiten i ugnen.
Tadaaaa – nybakt utan massa slit!

Äppelbröd!
Prep time:
Cook time:
Total time:
Brödet som bakade sig själv.
Ingredients
  • 75 g hasselnötskärnor, (1 dl)
  • 3 g jäst, (3 krm)
  • 200 g kallt vatten, (2 dl)
  • 200 g grovrivet äpple med skal, (2 st)
  • 25 g mörkt muscovado- eller farinsocker, (2 msk)
  • 200 g rågsikt, (3,5 dl)
  • 250 g vetemjöl, (4 dl)
  • 10 g salt, (1,5 tsk)
Instructions
  1. Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de har fått lite färg. Låt svalna.
  2. Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke. Degen behöver inte knådas, bara röras tills den precis går ihop – antingen för hand eller med degblandare. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 8 timmar. Över natt är perfekt.
  3. Smöra en form (1,5 liter) och lägg i degen. Jämna till den med fuktad hand. Strö på lite mjöl, täck med bakhandduk och låt degen jäsa i cirka 45 minuter.
  4. Sätt ugnen på 250 grader i god tid, minst 30 minuter före gräddning.
  5. Klipp några snitt i degen med en sax och sätt in formen på ett galler strax under mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda i cirka 55 minuter. Vänd eventuellt ut brödet och grädda utan form de sista 10 minuterna – det ger en bra yta runtom.
  6. Låt brödet svalna en stund på galler innan du skär i det.
Notes
Det funkar precis lika fint att använda päron istället!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *