Enkelt veganskt naan (utan jäst eller bakpulver)

 

4.0 from 1 reviews
Enkelt naan (utan jäst eller bakpulver)
 
Förberedelse
Tillagning
Total tid
 
Min vän L påpekade för många år sedan någon roligt för mig gällande naan-bröd, nämligen att ”naan” ju betyder bröd. ”Det är samma sak med ‘chai-te'”, fortsatte hon, ”chai betyder ju te. Så i Sverige äter man bröd-bröd och dricker te-te.” Det tyckte jag var hilarious. Det här receptet på naan ger mjukt, saftigt och lite flottigt bröd som är underbart gott till t.ex. daal eller en god vegetarisk indisk gryta. Men jag brukade inte orka göra det själv tidigare, eftersom VEM fan pallar BAKA samtidigt som man lagar mat?! Well, it just so happens att detta recept går sketasnabbt, och därmed är det inte riktigt ett bak, utan mer ett ihoprörande av lite grejer följt av stekande av degklumpar.
Mängd: 6-8
Ingredienser
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • ca 0,75- 1,5 dl ljummet vatten
Gör så här
  1. Blanda mjöl och salt i en skål eller assistent.
  2. Tillsätt vattnet, lite i taget tills du har en mjuk deg.
  3. (Här skrev jag först helt galet, men så rättade en snäll kille som heter Ola mig i kommentarsfältet, och då ändrade jag i texten så det blev rätt men då blev ju hans rättande kommentar ”fel” så då fick jag ställa allt till rätta genom att skriva det du läser nu.)
  4. Arbeta degen i 10 min så den blir smidig i dina händer eller i assistenten.
  5. Täck över degen med en fuktig handduk, och låt den vila en stund, minst 20 minuter.
  6. Dela degen i 6-8 bitar, rulla bitarna till små bollar.
  7. Kavla ut degbollarna så tunt du bara kan till platta bröd. Mjöla bakbordet hela tiden om det behövs.
  8. Värm en stekpanna (helst gjutjärn) till medelhög värme
  9. Lägg i ett bröd i den torra stekpannan, vänd när brödet har fått lite färg.Vänd brödet igen och tryck sedan försiktigt på luftbubblorna i brödet med baksidan av en stekspade så att luftbubblorna sprider sig, för att sedan sjunka ihop när brödet tas bort i från stekpannan.
  10. Pensla bröden med olja eller veganskt smält smör på båda sidorna när du tar det från gjutjärnspannan.
  11. Ät dem nygräddade.
Att tänka på
Mitt tips är att röra ihop ingredienserna innan man börjar med sin daal/gryta, och sedan låta det jäsa i 20 minuter medan man fixar med maten, och sedan steker man dem medan det andra puttrar på spisen.

 

 

 

11 reaktion på “Enkelt veganskt naan (utan jäst eller bakpulver)

  1. Sketabra recept. Rolig ingress – min typ av humor. Men, vattenmängd 0.75-1 dl och sen ”börja med 1 dl”. Det kan bli svårt om man ska hålla sig inom angiven mängd…

    • Nu förstår jag inte… Tycker du att det är problematiskt att börja med den mängd som man som mest slutligen landar på?
      Ok, jag ser din poäng. (Jag såg den också igår när jag skrev ett svinlångt svar från mobilen i sängen, som jag sedan magiskt lyckades radera via något som jag skulle vilja kalla ”Bakåtknappens Förbannelse”).
      Vad som också är roligt är att jag själv gjorde det här brödet utifrån nämnda recept för bara en vecka sedan, och själv reagerade på det du påpekar. Det ska jag rätta till, tänkte jag och glömde det ganska prompt, men lyckligtvis kan jag skylla alla mina tillkortakommanden på amningshjärna (och genast förstår man kvinnorna som ammar sina barn upp i 6-årsåldern). Nu ska jag kvickt rätta till det innan ännu en distraktion hejdar mig.

      Tack för dina vänliga ord och din uppmärksamhet gällande felaktigheten, håll även utkik efter kommande inlägg om ”1-minuts brownie” som jag tänker lägga upp senare idag om allt går vägen!

      • Ameh… nu ser ju min kommentar helt retarderad ut – det ser ut som att jag bara hittat på allting och är taskig mot ditt recept bara för att jävlas. Du får nog skriva tillbaka det…

        Min femårige son satt och mumsade i sig brödet.
        -”Var det gott bröd?”
        *schrompf, schrompf, schrompf* … ”Sådär…”
        – ???
        Barn…

          • Perfekt! Fast jag skäms oxå lite för att du gett en dryg snubbe uppmärksamhet för att han varit en besserwisser. Dock inte tillräckligt för att jag inte ska vara extremt nöjd…

  2. Hej,
    Jag hade en lite pinsam erfarenhet när jag frågade efter salsasås i Mexiko och kyparen blev helt frågande. Salsa betyder ju sås. 🙂
    Så med andra ord äter vi sås-sås också. 😉
    Tack för receptet. Ska prova det.

  3. Har din vän samma namn som en känd sångerska? I övrigt är koriandernaan bland det godaste brödet som finns!

    • Nej det tror jag inte! Eller heter den här kända sångerskan Lida? 🙂
      Färsk koriander är min absoluta favoritkrydda, det måste jag såklart testa! Tack för tipset!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt det här receptet!: