Filmjölksbröd (utan jäsning)

Bakning när den är som enklast. Bara blanda och grädda.
Jag har bakat det här receptet i flera år och jag har aldrig hittat ett bröd som är enklare, snabbare eller godare.
Känner du dig spexig adderar du solrosfrön. De blir gröna när de bakats och bara det är ju en anledning. Annars är pumpafrön bra att slänga i pga sitt höga järnvärde, och valnötter för att det är gott och jag tycker de smakar lyxigt i bröd. Vill man kan man även ha i vita mullbär eller torkade aprikoser, även där har man mycket järn!

(UPDATE: Jag provade ha i 5 msk nässelpulver för att näringsberika brödet lite. Vet inte om dessa näringsämnen överlever 30 min i 175 grader, men det gav en fin smak iaf!)

Filmjölksbröd (2 limpor)

filmjölksbröd1

 

  • 5 dl ekologiskt dinkelmjöl
  • 2 dl ekologiskt grahamsmjöl
  • 3 dl ekologiskt rågsikt
  • 2,5 dl ekologisk fyrkornskross
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bikarbonat
  • 5 msk (eller två påsar av Santa Marias) blandade brödkryddor
  • 1 liter ekologisk filmjölk
  • 0,5 dl brödsirap

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke
  3. Häll i filmjölken och sirapen (och nötter om du vill ha i det). Blanda.
  4. Smöra och bröa två 1,5 liters avlånga brödformar
  5. Grädda 30 minuter (om du har varmluftsugn)

Jag brukar skära upp en limpa direkt och slänga in i frysen så snart den har svalnat.
Fantastiskt gott att ta fram och rosta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *