12-14 st
Jästid: 1 1/2 + 1 timme = 2 1/2 h
Tid i ugn: cirka 20 min
- 11 dl vetemjöl
- 2 tsk salt
- 2 msk strösocker
- 2 tsk torrjäst
- 4 ekologiska ägg
- 1 dl smält smör
- 3 dl filmjölk
De jästa bullarna penslas med:
- 1 ägg
- 1 msk vatten
+ lite sesamfrön att strö över för ”den rätta looken”
(Jag önskar att jag fick kläm på hur många gram smör som blir 1 dl smör, men jag lyckades inte pricka rätt, så jag vet dessvärre inte. Hemskt korkat av ursprungsreceptet att skriva hur mycket man ska ha av smält smör istället för kallt smör i fast form.)
- Blanda samma alla torra ingredienser i en stor bunke, lämpligtvis den du har till din assistent om du använder sådan (det gjorde jag).
- Vispa ihop ägg och det smälta smöret i en mindre bunke, och värm filmjölken försiktigt, väldigt lite (den ska bara bli fingervarm).
- Blanda sedan ner allt i den stora bunken och knåda själv eller låt din assistent jobba i cirka 10-15 minuter.
- Täck över och låt jäsa 1 1/2 timme.
- Dela upp degen i 12 delar. För att göra runda hamburgerbröd, mjöla brödbiten lite, lägg i din kupade hand och ta sedan tag i kanterna och vik in till mitten tills bullen blir lite spänd. Lägg den sedan på plåten och platta till den med handflatan.
- Täck över plåten och låt jäsa ytterligare 60 min. Mot slutet, förbered och sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla de jästa bullarna med ägget utvispat med vatten, och strö över sesamfröna. Baka i nedre delen av ugnen i 20 min eller tills de är vackert bruna.
Ät samma dag eller frys in.