Gör dina egna proffsiga hamburgerbröd (cemitas)

12-14 st
Jästid: 1 1/2 + 1 timme = 2 1/2 h
Tid i ugn: cirka 20 min

  • 11 dl vetemjöl20150921_145546
  • 2 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk torrjäst
  • 4 ekologiska ägg
  • 1 dl smält smör
  • 3 dl filmjölk

De jästa bullarna penslas med:

  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
    + lite sesamfrön att strö över för ”den rätta looken”

(Jag önskar att jag fick kläm på hur många gram smör som blir 1 dl smör, men jag lyckades inte pricka rätt, så jag vet dessvärre inte. Hemskt korkat av ursprungsreceptet att skriva hur mycket man ska ha av smält smör istället för kallt smör i fast form.)

  1. Blanda samma alla torra ingredienser i en stor bunke, lämpligtvis den du har till din assistent om du använder sådan (det gjorde jag).
  2. Vispa ihop ägg och det smälta smöret i en mindre bunke, och värm filmjölken försiktigt, väldigt lite (den ska bara bli fingervarm).
  3. Blanda sedan ner allt i den stora bunken och knåda själv eller låt din assistent jobba i cirka 10-15 minuter.
  4. Täck över och låt jäsa 1 1/2 timme.
  5. Dela upp degen i 12 delar. För att göra runda hamburgerbröd, mjöla brödbiten lite, lägg i din kupade hand och ta sedan tag i kanterna och vik in till mitten tills bullen blir lite spänd. Lägg den sedan på plåten och platta till den med handflatan.
  6. Täck över plåten och låt jäsa ytterligare 60 min. Mot slutet, förbered och sätt ugnen på 200 grader.
  7. Pensla de jästa bullarna med ägget utvispat med vatten, och strö över sesamfröna. Baka i nedre delen av ugnen i 20 min eller tills de är vackert bruna.
    Ät samma dag eller frys in.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *