Nyponmjöl

Nypon är fantastiska för att det 1) är trevligt att gå på promenaden runt kalkbrottet där man plockar dem, 2) för att det känns som man vinner mot hela världen när man gör mat av saker som växer vilt i naturen,
och 3) för att nypon är en av jordklotets nyttigaste grejer att stoppa i sig.

Gör så här:

  1. Snoppa och tvätta nyponen, dela dem på längden och lägg dem på en plåt. In i varmluftsugnen på cirka 100 grader (alla andra recept säger 50 grader men vem fan har fyra dagar på sig?), och när de blivit ganska hårda i skalet låter du dem svalna.
  2. Kör dem i en blender/matberedare/något som gör dem till mjöl. I ett recept stod det att man skulle pilla bort kärnorna först, men det är ju vansinne, för återigen, vem har fyra dagar på sig att göra mjöl?!
  3. När du malt färdigt silar du mjölet genom en finmaskig sil, och kvar blir bara fröna. Kan vara bra att veta för idioten som suttit och pillat bort dem för hand. Fröna sparar man för att göra fågelmat av om man vill, och det fina nyponmjölet strör man över fil eller gröt för en rejäl c-vitamin-kick.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *