DIY: ekologisk deo som funkar! *update*

ekologisk-deo*Se uppdateringar i slutet av detta inlägg!*

I ett tidigare inlägg avslöjade jag att jag skulle göra egen ekologisk deo, en ny variant av den här som jag gjort tidigare. Receptet kommer såklart från Organic Makers, mina nya bästa Malmö-vänner, och jag visar här nedan den variant av deras recept som jag valde att göra. Man kan ju laborera med både kallpressade oljor och eteriska oljor så möjligheterna är oändliga, men det jag landade på blev riktigt, riktigt bra. Luktar fräscht av grapefrukt när man tar på, och i stort sett inget alls under dagen, åtminstone definitivt INGEN svettlukt.

Egentligen är detta en väldigt premature recension, och kanske faktiskt lite dumt av mig att börja hylla den här deon redan nu, för jag har i ärlighetens namn bara hunnit prova den en vecka. Men under den veckan har den lyckats överträffa Rexonan, och då blir ju en ekonörd som jag såklart lite till sig i trasorna! Skulle det hända något som gör att jag blir mindre (eller mer!) nöjd med deon så uppdaterar jag det här inlägget.

 

EKOLOGISK DEO, DRYGT 100 ML:

Smält ihop sheasmöret och tefröoljan över ett vattenbad. Sheasmöret smälter vid 35-40 grader, så varmare än så behöver det inte bli. Rör till allt har löst sig ordentligt.
Blanda bikarbonat och ekologiskt potatismjöl. Tillsätt den smälta oljeblandningen under omrörning tills allt har löst sig. Rör om då och då medan smeten svalnar, så får du en riktigt krämig deo. När blandningen har svalnat en stund tillsätter du eteriska oljor och rör om. Låt deokrämen svalna helt innan du skopar upp den i burk eller dosa.
Det här receptet räcker precis till en st 100 ml aluminiumdosa, och det blir deodorant som räcker länge.

(Hållbarhet: Innehållet av stabila oljor kombinerat med bikarbonatet, är en mycket hållbar blandning där bakterier inte kan frodas. Deodoranten håller därför länge, minst ett halvår.)


SLUTSATS:

Den här deon funkar. Inte nästan, inte bra för att vara naturlig, inte bra för att vara utan aluminium. Den funkar helt enkelt, på riktigt.
Nu kan jag ju självklart bara uttala mig om hur den funkar för mig själv, och för sambon som fick agera testkanin en dag, men den får hursomhaver högsta betyg med allt sammantaget, dvs:

-billig att göra
-enkel att göra
-ekologiska ingredienser
-okrånglig att applicera

 

UPPDATERING:
Jag har slutat med den här deon pga att den började klia, och jag fick märkliga utslag i armhålan. Huden blev alldeles brunröd och verkade vara bränd, så jag gick över till den enkla alun-deon; vatten i en sprayflaska, i med en tsk alun (som säljs bland kryddorna för en tia). Funkar lika bra men irriterar inte min hud.
Misstänker att min hud är känslig för bikarbonaten, men det är bara min gissning. Får man inte dessa besvär tycker jag den är toppen, men för mig blir det alltså något annat framöver.

 

UPPDATERING av uppdateringen!
Alun slutade fungera efter några veckor, vet inte varför, men efter några turer med köpedeo av olika ”giftfria” varianter återgick jag på prov till den med bikarbonat, och har nu använt den i några veckor utan några som helst problem. Av alla aluminiumfria varianter jag provat är denna helt klart bäst, och den håller verkligen måttet. Även imponerande att jag kan använda den jag gjorde för ett år sedan utan att den härsknat eller visar några tecken på att ha blivit dålig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *