Veganska scones med 5 ingredienser!

 

Hej och välkommen till din nya frukostfavorit på lyxiga, lata söndagar!
(Alltså, jag har ju bara bleka minnen av hur det var att ha någon slags skillnad på lediga dagar och arbetsdagar då jag numera är förälder vilket innebär att jag i stort sett utför något slags arbete var jag än befinner mig.)

Receptet ger egentligen amerikanska ”biscuits”, men det vet jag inte hur man översätter korrekt så jag kallar dem helt sonika scones. De är hursomhelst helt underbart goda och superenkla att göra.
*Har uppdaterat receptet med en notering om rivna äpplen i – missa inte! Det tog receptet till helt nya höjder, och då var jag ju duktigt nöjd med det redan som det var!*

Veganska scones med 5 ingredienser!
Prep time:
Cook time:
Total time:
Amerikanska ”biscuits” (eller svenska scones) på 20 min.
Ingredients
  • 4 dl ekologiskt vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 3/4 tsk salt
  • 1/2 dl ekologisk kallpressad kokosolja (ej smält)
  • 1,5 dl mjölk av valfritt slag (jag använder havremjölk)
Instructions
  1. Sätt ugnen på 215 grader.
  2. Blanda de torra ingredienserna.
  3. Blanda ned kokosoljan och rör med gaffel tills du har en finkornig massa.
  4. Tillsätt mjölken och rör om tills du har en mjuk deg som släpper bunken.
  5. Ta upp den och knåda försiktigt. Platta ut den med fingrarna, cirka 1,5-2 cm tjock.
  6. Använd en kakskärare och flytta de utstansade sconesen till en bakplåtspapper-beklädd plåt.
  7. Hysta in i ugnen i 8-10 minuter. (Jag har vamluftsugn och då blev 8 min perfekt.)
Notes
*Adderade 2 små skruttiga äpplen häromdagen och vet inte om jag någonsin kommer äta detta recept utan dem igen! Skalade och rev ner dem i blandningen innan jag hade i vätskan, och sedan tillsatte jag vätskan lite i taget tills jag hade en bra deg. [br]Blev OTROLIGT saftiga små scones, söta och goda helt utan annan sötning! Rekommenderas starkt!

 

Gör din egna kombucha!

Jag vill verkligen inte göra någon besviken med att vara något annat än en FULLSTÄNDIG LOHAS-KLYSCHA (alltså en sån som syr ihop en giftfri bovetesskal-madrass till bebisen, som handlar begagnat, älskar ull, gör sin egna aluminiumfria deo, tvättar kroppen med olivolja och honung, kör balsammetoden, bär sitt barn i sjal/sele, använder tygblöjor och tyg-tvättlappar, pottar/EC’ar, gör babytecken, långtidsammar, använder ättika istället för sköljmedel, lagar hemmagjord ekologisk barnmat, odlar egen mat, tar sig fram med elcykel, undviker plast, äter mestadels vegetariskt/veganskt etc) så därför gör jag sedan några månader tillbaka även min egna kombucha!
Nu måste jag väl snart nå hipster-nirvana, if there is such a thing.

Kombucha var okänt för mig fram tills väldigt nyligen, eftersom jag är bra på att undvika att ta in omvärlden, och när jag läste om det lät det rätt äckligt, om jag ska vara ärlig. Men jag älskar ju att prova nya saker så jag kunde ändå inte motstå att köpa ett startkit från Forsnäs. Det kom lika snabbt som utlovat och jag följde de superenkla instruktionerna som kondenserat lyder så här:

  1. Gör en stor sats skitstarkt, supersött grönt te
  2. Låt svalna och häll upp i en glasburk där du även lagt i kombuchasvampen och dess startvätska. Över burkens öppning sätter du fast en kökshandduk med ett gummiband, för svampen måste kunna andas, men gärna utan bananflugor.
  3. Placera ljust men inte i direkt solsken i 4-10 dagar. (Jag ställer min på kylskåpet.) Ju längre du väntar desto syrligare/vinägrigare blir smaken. (För mig är 6-7 dagar perfekt smak).
  4. Sila och häll upp på rena glasflaskor som du förvarar i kylen (om du inte vill ha kolsyrad dryck, då låter du dem stå framme i rumstemperatur tills de är lagom spritziga för din smak innan du hivar in dem i kylskåpet).
  5. Rengör svampen i svalt men ej iskallt vatten med RENA HÄNDER och lägg tillbaka i rengjord glasflaska med ett par deciliter av den färdiga drycken (vilket motsvarar startvätskan du hade inledningsvis).
  6. Låt kombuchan ligga och vila om du inte vill ha mer dryck just nu, annars gör du helt enkelt om hela prodecuren.

Jag har gärna i ingefära och citron i mina färdiga drycker, det smakar väldigt bra och fräscht tillsammans med dess syrlighet. Drycken är galet probiotisk och hälsofördelarna ska tydligen vara helt kopiösa. Och eftersom jag är ett litet hälsofreak så dricker jag min kombucha varje dag, men det hade jag inte pallat om den inte smakade så bra, så det är ju ett enormt mega-plus i kanten att den är så god.

Ingen orkar vara nyttig om det prompt ska smaka skit hela tiden.

Vegansk majonnäs på kikärtsspad (aquafaba)

Nämen SHOCKER, här kommer ännu ett recept som berör ämnena ”ätbart” i kombination med ”veganskt”! Vem hade kunnat lista ut att mitt nästa inlägg skulle handla om DET?!

Jag såg/läste på typ Buzzfeed för nåt år sedan att man kan göra maränger av kikärtsspad. Jag bara: ”WHAAAAaaaaaaa??!!” men kom ändå över det ganska fort eftersom jag äter maränger lite mer sällan än nästan aldrig.
Men så häromdagen när jag lagade mat med kikärter tänkte jag mig för och sparade spadet för att googla om det kanske gick att göra något annat magiskt med detta grumliga vatten, som jag precis lärt mig även kallas aqua faba.
(Detta alternativa namn är dock någon slags vegansk hemlighet som man tydligen inte får yppa för någon, för jag har hittar massa recept som kräver ingrediensen utan att förklara vad det är. Jag gick t.o.m. in på mina bästa onlinebutiker bodystore.com och apotea.se för att se om jag kunde köpa det där, vilket nu i efterhand känns som ett riktigt idiot move.
”Hej! Jag vill köpa vattnet som blir över när man använder konserverade kikärter!”.
Dom bara: Shiiiit, folk köper vadsomhelst utan att fatta vad det egentligen är!
Och de har rätt, för t.ex. den här är ju bara helt vanlig ekologisk kallpressad jungfru-kokosolja, som jag köper på ICA av svenska Kung Markatta, 89 kr för 625 gram.

Men med rätt paketering får den alltså ett helt annat literpris:
2 312 kr

Och att döpa den till ”Know-It-Oil” är ju en sån skön passning, eftersom det de egentligen menar är ”Know-Nothing-And-Therefore-Be-Willing-To-Pay-A-Fortune-Oil”.)

 

Förlåt för världens längsta sidospår, tillbaka till ämnet.
Man kan ju såklart göra majonnäs av kikärtsspad!
Detta är bra av två anledningar;

  1. Majonnäs som du köper innehåller förutom ägg även socker. Det slipper man ju ha i om man gör sin egna.
  2. Majonnäsen som du köper innehåller förutom socker även ägg. Det slipper man ju ha i om man gör sin egna.
Vegansk majonnäs på kikärtsspad
Prep time:
Total time:
Släng inte kikärtsspadet, gör istället enklaste majonnäsen!
Ingredients
  • 2 dl ekologisk rapsolja
  • 3 msk kikärtsspad
  • ½ tsk ekologisk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1/4 – ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
Instructions
  1. Blanda kikärtsspadet med senap och kryddorna.
  2. Tillsätt oljan samtidigt som du vispar med elvisp. Låt oljan rinna i en tunn, långsam stråle, det gör att majonnäsen inte skär sig.
  3. Fortsätt sedan vispa tills du har en fluffig och krämig majonnäs.