Gör din egna kombucha!

Jag vill verkligen inte göra någon besviken med att vara något annat än en FULLSTÄNDIG LOHAS-KLYSCHA (alltså en sån som syr ihop en giftfri bovetesskal-madrass till bebisen, som handlar begagnat, älskar ull, gör sin egna aluminiumfria deo, tvättar kroppen med olivolja och honung, kör balsammetoden, bär sitt barn i sjal/sele, använder tygblöjor och tyg-tvättlappar, pottar/EC’ar, gör babytecken, långtidsammar, använder ättika istället för sköljmedel, lagar hemmagjord ekologisk barnmat, odlar egen mat, tar sig fram med elcykel, undviker plast, äter mestadels vegetariskt/veganskt etc) så därför gör jag sedan några månader tillbaka även min egna kombucha!
Nu måste jag väl snart nå hipster-nirvana, if there is such a thing.

Kombucha var okänt för mig fram tills väldigt nyligen, eftersom jag är bra på att undvika att ta in omvärlden, och när jag läste om det lät det rätt äckligt, om jag ska vara ärlig. Men jag älskar ju att prova nya saker så jag kunde ändå inte motstå att köpa ett startkit från Forsnäs. Det kom lika snabbt som utlovat och jag följde de superenkla instruktionerna som kondenserat lyder så här:

  1. Gör en stor sats skitstarkt, supersött grönt te
  2. Låt svalna och häll upp i en glasburk där du även lagt i kombuchasvampen och dess startvätska. Över burkens öppning sätter du fast en kökshandduk med ett gummiband, för svampen måste kunna andas, men gärna utan bananflugor.
  3. Placera ljust men inte i direkt solsken i 4-10 dagar. (Jag ställer min på kylskåpet.) Ju längre du väntar desto syrligare/vinägrigare blir smaken. (För mig är 6-7 dagar perfekt smak).
  4. Sila och häll upp på rena glasflaskor som du förvarar i kylen (om du inte vill ha kolsyrad dryck, då låter du dem stå framme i rumstemperatur tills de är lagom spritziga för din smak innan du hivar in dem i kylskåpet).
  5. Rengör svampen i svalt men ej iskallt vatten med RENA HÄNDER och lägg tillbaka i rengjord glasflaska med ett par deciliter av den färdiga drycken (vilket motsvarar startvätskan du hade inledningsvis).
  6. Låt kombuchan ligga och vila om du inte vill ha mer dryck just nu, annars gör du helt enkelt om hela prodecuren.

Jag har gärna i ingefära och citron i mina färdiga drycker, det smakar väldigt bra och fräscht tillsammans med dess syrlighet. Drycken är galet probiotisk och hälsofördelarna ska tydligen vara helt kopiösa. Och eftersom jag är ett litet hälsofreak så dricker jag min kombucha varje dag, men det hade jag inte pallat om den inte smakade så bra, så det är ju ett enormt mega-plus i kanten att den är så god.

Ingen orkar vara nyttig om det prompt ska smaka skit hela tiden.

2 reaktion på “Gör din egna kombucha!

  1. Vad kul att du gör kombucha. Min man gör det varje vecka med olika smaker. Verkligen en speciell dryck. Är inte min favorit men älskar när man gör den med fläder. Vi är nykterister och jag tycker kombucha är ett bra alternativ till alkohol som inte är supersött.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *