Plastic is so un-fantastic: hejdå plast

Sakerna en ”vanlig” miljönörd gör för planeten är inget jämfört med hur extrem en (jag) blir när ens (min) graviditet kommer in i bilden. Det var länge sedan jag använde schampo nu, vet inte exakt hur många år, och jag har tvättat mig med olivolja istället för duschtvål sedan ungefär lika länge. Ansiktet tvättas sedan något år med honung och inget annat, möjligtvis slängs det in en dash of bikarbonat om jag känner att jag behöver en scrub. Håret tvättas som ”värst” med bara balsam, och ganska ofta med bikarbonat och ÄCV.

Men nu blir listan ännu längre. Jag undviker i största möjliga mån parfym (hormonrubbande), använder inte ens längre eterisk doftolja i min variant av sköljmedel (enbart ättika nu), bytte engångs-trosskydd till tvättbara trosskydd i tyg, vågar inte använda nagellack, etc etc. Bort från plast och onaturliga ämnen, tillbaka till så mycket naturmaterial som möjligt.
Dessutom upptäckte jag nyligen den otroligt blekande kraften i vanligt solljus, så jag använder nästan aldrig blekmedel eller fläckborttagning längre. Är det vit tvätt som blivit missfärgad hänger jag bara ut den tills den är helt vit igen. Gjorde det precis med ett gul-solkigt lakan som på ett par dagar blev helt kritvitt! Noll miljöpåverkan = världsbäst.
Hade även ett par stolöverdrag som blev som nya efter ett par dagar på solvindan.
Och behövs något ändå förbehandlas används galltvål.

Efter att läst på mer om plast och dess förmåga att hamna i våra kroppar, blodomlopp och bröstmjölk (!) har jag börjat forma tankar om att stegvis plastbanta hemmet. Detta innebär främst att förutom alla de glasburkar som jag alltid sparar för förvaring av allt som går att trycka ned i dem (vilket kanske inte är så vansinnigt mycket), så behöver vi även större behållare för matrester, helst då av glas med metallock. Glasbehållare med plastlock hittar man på rätt många ställen (Clas Ohlsson, IKEA, Lagerhaus etc), men det är svårare att bli helt kvitt plasten, och ska man då istället ha metallock kostar det såklart skjortan.
Sambon grymtar något om att det inte får kosta för mycket, men det får det nog för mig, vad ”för mycket” nu ens betyder. Vad är rätt pris på bra hälsa?
Jag vill liksom inte mata min lille grabb (barnet alltså, inte sambon) med små plastpartiklar från mitt eget bröst, och maten som jag så noggrant inhandlar ekologiskt borde ju inte sedan förvaras i kärl som fäller oljiga plaster i maten. Screen Shot 2015-07-28 at 09.42.21Det är illa nog att i stort sett all ekologisk mat kommer i idiotiska plastförpackningar, jag behöver väl inte gnugga vidare med plasten i hemmet efteråt också. Men då IKEA’s plastlock är utan Bisphenol A (eller ”Ingen Bisphenol A tillsatt” som de uttryckte det), och jag ändå ville börja någonstans så har vi nu tre av deras glasförvaringskärl.

Det är inte alltid lätt att förklara varför jag är så skeptisk till plast, men jag är helt övertygad om att man inom en snar framtid kommer döma ut många av de plastkombinationer vi använder idag, när fler studier har gjorts långsiktigt på människor och inte bara kortsiktigt på labb-råttor.
Plast kommer bli vår tids asbest. Verkar något för bra för att vara sant så är det rimligt att ifrågasätta om det verkligen är helt sant att det verkligen är så bra.
Men jag eftersträvar såklart inte att få stå där med en påse full av självgoda I told you so’s om 10 år, jag vill hellre försöka undvika att mina nära och kära utsätts för det som jag tycker mig läst övertygande bevis för är skadligt för oss, och som jag inte hittat ett enda bevis på skulle vara helt ofarligt för såväl ofödda foster som fullvuxna skogshuggare.

Men så kom frågan hur man bäst skulle förvara eventuell bröstmjölk som pumpas ut när bebben inte är hungrig. Hade läst smarta tips om att tappa upp det i iskubslådor, men sådana är ju i regel i plast, eller i annat dubiöst material, och det vill jag ju helst undvika. Men då hittade jag barnmatsburken! Formar tillverkade till 100 procent av silikon, fria från Bisfenol A och ftalater. Anpassade för både ugn, frys och diskmaskin, och går att sterilisera genom kokning. Om man beställde innan sista juli på pufz.se och angav koden ”sommarlov2015” fick man dessutom 10% rabatt, och eftersom det inte är någon hets med att varan når mig ASAP så nappade jag på det. Så nu är det här på väg hem till mig!

 

Annars är min semester precis slut, och vi är nyligen tillbaka efter en liten semester-turné. Den tog oss först till vår stuga, sedan till min mamma och sist till sambons mamma samt morfar. Uppe hos svärmor hade man massa svarta och röda vinbär i trädgården som inte skulle hinna användas av någon annan, så vi tog med oss en bunke av vardera, och några stavar rabarber som vi gjorde saft av. Fick även den här superfina filten som svärmor hade stickat till bebben!
Älskar färgerna och det ojämna mönstret, hemmastickat rules!

Nu ska jag jobba i sex veckor innan det är dags att gå på mammaledighet, om jag inte behöver gå tidigare, vilket iofs börjar kännas mer och mer sannolikt. Jag känner mig bra mycket tyngre, och på kort tid blev jag plötsligt väldigt osmidig/otymplig, och orken tryter allt oftare. Ryggont börjar bli mer och mer ett problem och jag upplever ofta obehag när lillkillen sparkar. Vissa gånger gör det rakt ut ont.
Men samtidigt vill man ju inte nalla på mammadagarna för mycket, så planen är fortfarande att hålla ut till 10 dagar innan BF.
Hoppas jag klarar det.

3 reaktion på “Plastic is so un-fantastic: hejdå plast

  1. Vad härligt att läsa om någon mer som plastbantar! Jag har hållt på i några år nu, men det tar tid att bli av med allt och man upptäcker att det finns i massor med produkter! Sängkläder, sängar, kläder osv. Om du vill så tipsar och skriver jag om bland annat Plastbantning på min instagram som @levagiftfritt . 🙂

  2. Jag har precis börjat, och har kanske inte skitmycket stöd från sambon så jag börjar med det som känns mest akut. Men plastfri badbalja? Än så länge lutar det åt Patu om jag kan få sambon att gå med på att betala 5 gånger så mycket 😉
    Kom gärna med tips om du har!

    • Ja man får ta det steg för steg! Inte allt på en gång för då blir det för mycket! Både ekonomiskt och psykiskt! Mitt tips är att leta efter hugerådsgrejer på loppis eller secondhand! Där kan man finna tex billiga matlådor i rostfritt! Undvik fleece och polyester till lillkillen, tex gosedjur är att föredra i naturmaterial! Badbalja är svårt! Har ni ett djupt handfat? I så fall fungerar det lika bra! Vi badade våra barn i handfatet första månaderna då vi hade ett stort! 🙂 annars är det många som badar dem i diskhon i köket, eller köper en zinkbalja! Men jag har inte kollat upp om badbaljor börjat säljas i bambu, kanske finns det en möjlighet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *