Övertid = hemmagjord sylt och kärleksmums

Iförrgår skulle du ju kommit, din lille slarver!
Men det gjorde du alltså inte, så det blir väl till att pyssla vidare här hemma.

Eftersom jag inte ville sitta och tänka på att jag vill att du kommer nu-nu-nu (även om det såklart är en tanke som dyker upp sisådär var tredje minut), så försökte jag igår distrahera mig själv med att läsa bok, göra sylt och baka kärleksmums istället. Det gick ändå rätt bra!

Boken är ”Araben” av Pooneh Rohi, och 20150919_084257trots att jag bara hunnit läsa dryga 60 sidor än vågar jag nästan rekommendera den. Fångar en bok mitt intresse på den korta tiden får den direkt godkänt, men exakt hur väl godkänt återstår såklart att se när jag läst ut den.

Sylt gjorde jag på björnbären och blåhallonen som jag plockade på mig för några dagar sedan när jag gick på min förlossnings-initierande promenad. Naturens skafferi och allt det där, det är så ljuvligt att plocka GRATIS MAT i natursköna miljöer och sedan gå hem och tillaga något utav det! Mycket roligare än att gå till t.ex. Hemköp för samma syfte.
Den här sylten är så vansinnigt enkel att man inte avskräcks trots att klockan är halv åtta på kvällen när man börjar, för receptet ser ut så här:

SYLT

X kg rensade bär
0,5 X kg syltsocker (vill du ha sötare sylt tar du samma mängd socker som bär)

Du tar alltså hälften så mycket syltsocker som du har bär, och så lägger du allt i en kastrull. Koka upp och låt koka häftigt i 5-8 min, lite beroende på hur mycket bär du har.
(Du kan dra av kastrullen och ta en liten klick och lägga på en assiett och ställa in i kylen/ute om vädret är svalt. Känn på den efter cirka 10 min och se om du är nöjd med konsistensen. Är den för lös; koka mer. För fast; well, det händer typ inte.)
Jag hade nästan 400 gr bär och kokade nog i cirka 7 min, då blev den perfekt.

Sedan låter du sylten svalna medan du kokar vatten och häller upp i de rena glasbehållare du tänkt förvara sylten i. Låt vattnet vara i glasburkarna tills du är redo att sleva i sylten.
När du tappat upp sylten på burkarna så ska den förvaras svalt och mörkt tills den är öppnad, varpå den såklart förvaras i kyl. Eftersom syltsockret innehåller kaliumsorbat blir sylten hållbar, men hur länge när den väl är öppnad vågar jag inte säga. Jag hällde upp min på flera små burkar istället för en stor så att jag inte måste ha syltfest så snart jag öppnat den, alternativt slänga för att den blivit dålig.

Kärleksmumsen blev kanongoda, och detta är lätt det bästa och enklaste receptet någonsin!
Jag älskar när bakning är snabb och enkel och ändå ger värsta supergoda resultatet, särskilt om man är höggravid och mest bakar för att hålla tankarna borta från ”ska man få föda någon gång eller?!” samt för att ha något hembakat att bjuda på när folk kommer på besök efter att man väl har fött fram en liten knodd.
(Receptet kommer förresten från Kokaihop.se)

KÄRLEKSMUMS
(blir en långpanna, cirka 30 st)

Botten

250 gram smör
5 dl socker
5 st ägg
5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl mjölk

Glasyr

100 gram smör
5 dl florsocker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl starkt, kallt kaffe
kokosflingor
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och låt svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
    Blanda sedan alla torra ingredienser i en separat bunke och rör ner i smeten.
  4. Tillsätt till slut det avsvalnade smöret samt mjölk och rör till en jämn smet.
  5. Häll smeten i en smord långpanna och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt kakan svalna.
  6. När kakan börjat svalna kan du göra glasyren: smält smöret och blanda därefter i alla ingredienser och rör till en jämn smet. Bred sedan ut glasyren på kakan och strö på kokosflingor. Låt glasyren stelna och skär sedan upp kakan i jämnstora rutor.

OK, nu ska jag tänka på något annat och hoppas att jag överraskas av lite värkar snart.
(Det känns för övrigt extremt märkligt att gå runt och längta efter att få ont.)

Håll tummarna och heja på lillkillen i min mage nu så jag kan få träffa honom någon gång, please! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *