DIY ETC

Dagens inlägg borde ha något för alla smaker, då den är ett mästerligt och tillika vansinnigt potpurri bestående av primärt tre delar;

1. En del hudvård/ansiktsvård
2. En del bokrecension
3. En del DIY-projekt: 10-minuters-pyssel x 2

1. Vi börjar i kronologisk ordning, dvs med hudvård. (Vill du skippa bakgrunden hoppar du direkt till vad jag använder idag här)
Jag har sedan länge varit ett stort fan av ta hand om mig själv och min kropp på det mest naturliga sättet jag kan. Under en period bodde jag i USA och då provade jag allsköns olika krämer och lotions, samtliga med orealistiska löften och extremt många gifter. Vid det här laget var jag ännu inte intresserad av att det skulle vara naturligt.
En period senare bodde jag i Australien och fann där en ”naturlig” och väldigt prisvärd kedja som hette Sukin. Den var underbar att smörja sig med, i synnerhet då den luktade fantastiskt gott, och så var den ganska billig, vilket gjorde det enkelt.
Sedan flyttade jag tillbaka till Sverige, och höll i en lång period på med olika oljor, och inget annat. Först använde jag nästan uteslutande olivolja till ansiktet, främst pga pengabrist, och när jag sedan började få cash igen läste jag på om vilka oljor man skulle använda, och hur. Tanken var god, nämligen 100*% ekologisk hudvård. Jag började med OCM (oil cleansing method), och hade redan sedan ett tag använt bara balsam när jag tvättade håret, så där var jag redan halvvägs.
Dock funkade bara ansiktsoljorna för mig i korta perioder, och däremellan hade jag svårt att använda rätt mängd och koncentration för att känna att min hud trivdes. OCM-rengöringen var skön men lite meckig, och jag har ju aldrig riktigt haft problem med smutsig hy, så den kändes lite over the top för mig. Det jag däremot HAR haft problem med är en torr panna, och oavsett vilka oljor jag grundade med eller vilka kombinationer jag provade så infann sig aldrig den återfuktade pannan, och jag upplevde även att jag fick smutsigare porer i t-zonen av min valda ekologiska hudvård. Jag provade att göra egna serum enligt konstens alla regler, men fick aldrig den där wow-effekten. Så istället köpte jag dyrare och dyrare märkesoljor, och blev mer och mer noggrann med nummer ett inom hudvård – rengöring – men jag kom egentligen hela tiden längre ifrån det jag ville. Och nu var det inte ens billigt längre. Så trots min hängivenhet och absoluta övertygelse så lyckades jag inte få oljor att funka för mig.

Vid den här tiden hade jag normal hud med lite större och smutsigare porer runt t-zonen och en torr panna.
Det som fick min hud att jublande återfinna sitt rätta jag och stå pall allt vad väder och vind heter, var följande kombination:

-Rengöring med Estelle and Thild Cleansing Milk
-Rosenseriens Rosenvatten
-Body Care Vitamin E Moisture Cream Intense (alternativt Nourishing Vitamin E Night Cream)

estelle-thild-fragrance-free-ecorganic-cleansing-milk_250x250


Rengöringen är ekologisk och mild och funkar bra för mig som inte använder tung make-up, bara ögonbrynspenna och mascara. Den har ibland svårt att få bort mascaran men då sveper jag bara bort det sista med lite toapapper efter duschen.
Efter det sprayar jag på ganska många sprut av rosenvattnet, och det är någon magisk oljai denna som lägger sig som en närande, skyddande och fuktmottagande grund för min dagkräm.
När det sjunkit in applicerar jag således min kräm.

Numera; perfekt, felfri hy. Ingen torr panna, inget stramande, inga oljiga partier, och INGA SYNLIGA PORER. Jag tillskriver mycket av skillnaden i porerna till Rosenvattnet, för det var det jag genast märkte skillnad på, men den största skrällen är nog denna;

Jag tvättar bara ansiktet en gång per dag.

Det är sånt man inte får säga inne på hudsalonger, det är absolut tabu.
Men jag tvättar bara ansiktet på morgonen. Jag gör inte den där helt avgörande rengöringen innan jag går till sängs som jag läst om tusen gånger, den som är så viktig för att få bort all smuts man dragit på sig under dagen. Jag kliver i säng med mascara och allt, och tvättar bara ansiktet på morgonen.
Jag lägger inte heller ansiktsmasker och sånt särskilt ofta längre, utan har bara en burk med bikarbonat i badrummet, och 1 gång i veckan, när jag ändå gör min bikarbonat+ÄCV-tvätt av håret, blandar jag ut lite av bikarbonaten i min rengöringsmjölk och masserar in det i ansiktet en liten stund. Det är helt perfekt; huden blir skonsamt ren, och samtidigt len som en bebisrumpa.
Så där har ni det. För dig som kämpar med att få friskare hy och tvättar, tvättar, tvättar till gudarnas förbannelse för att det tjatas så hiskeligt mycket om det, så kanske det här är något att prova. Eller så funkade det bara för mig. Vem fan vet?

 


2. Nästa del av dagens inlägg är bokrecensionen, och den kommer vara betydligt mer fåordig:
50 Nyanser Av Honom (orginaltitel Fifty Shades of Grey), är – som jag redan hintat – en riktig skitbok. Anledningen till att jag ens läste ut den var dels för att jag betalat för den, och dels som en samtida forskning i vad det är för litteratur som säljer nuförtiden. Jag medger att det även fanns en liten del av mig som undrade hur det skulle gå, men denfemtio-nyanser-av-honom delen hade fått sig en tystande käftsmäll om jag inte faktiskt hade betalat pengar för boken. Men nu tog alltså smålänningen i mig över, vilket händer titt som tätt.

Allt i den här boken är extremt klyschigt, och extremt pinsamt. Den enda delen av de nästan 500 sidorna som ens har den minsta lilla behållning är huvudkaraktärernas mail-korrespondens, som ibland snuddar vid att vara intelligent och vältalig, och faktiskt lite rolig. Men det är långt emellan dessa sidor, och även om det kan betraktas som ett milt straff, så önskar jag inte ens min värsta fiende att behöva läsa den.

3. Och så har vi kommit till den kreativa delen av dagens inlägg, nämligen ”vad-kan-jag-göra-på-10-minuter-med-saker-jag-redan-har-hemma-och-med-minimal-ansträngning-och-planering”. Dagen till ära kom jag på inte ett, utan två racer-snabba projekt;

-VETEVÄRMARE
-HANDVÄSKA-INNERVÄSKA


Vetevärmaren tar i stort sett ingen tid, och den går att göra med en större bit tyg eller två små olika om man vill vara lite whack och blanda mönster/tyger. Den kräver bara raksöm, vilket jag älskar. Jag tror aldrig jag har använt någon annan inställning på min maskin, för övrigt.

Man gör så här;
1. Ta två bitar tyg i långa rektanglar, eller en lite större bit i en något bredare rektangel.
2. Sy ihop dem så att du får en cirka 15 cm bred x 45 cm lång påse med ena kortsidan öppen.
3. Fyll den med gröna (okokta) linser och några nävar lösvikts-te. Fyll inte för mycket, utan tänk på hur lösfylld en vetevärmare är. Eller i vårt fall, en lins+te-värmare.
4. När du hittat en lagom mängd (jag tror jag använde ett halvt kilo linser) sy ihop den öppna kortsidan.
5. Häng påsen över en stolsrygg så att det är ungefär lika mycket linser i varje del. Nåla längs två rader så att du skapar en kanal i mitten som du kan sy i utan att några retliga linser kommer i vägen. Nu har du skapat två fack med lika mycket linser i varje.
6. Gör samma sak för dessa två fack; dela upp mängden i det ena facket i två lika stora delar, nåla en kanal som du kan sy i, och skapa således fyra lika stora fack med ungefär lika mycket linser i varje.
7. Tadaaa baby! Du har gjort en vetevärmare av linser, te och lite överblivet tyg. Snyggt jobbat!
8. Släng nu in påsjäveln i micron, ta sedan ut ett stycke värme och placera på valfri del av kroppen.

Handväska-innerväska!


Det andra projektet är helt sjukt smart. Jag såg den på Pinterest för ett tag sedan och tänkte direkt något i stil med ”hell yeah!”
Jag använder nästan alltid samma handväska, helt enkelt för att jag är för lat för att byta över alla saker till en annan väska. Jag har generellt också svårt att hitta något i min väska då det oftast bara finns ett endaste litet fack, som om man får plats med alla sina småsaker däri. Och om man hade gjort det så hade det ju ändå bara blivit en salig röra av skiten. Så jag brukar få gräva runt en stund innan jag hittar det jag söker.

Introducing: Handväska-innerväskan!

Material: Jag hade en ful orange bordstablett från en tid när jag tyckte att det var fint med ett kök i regnbågens alla färger, däribland orange. Det är både något jag aldrig kommer få användning för på något annat sätt, samt ett material som är tjockt och styvt nog för syftet. (Man kan inte använda något tunt och fint eftersom det ska kunna stå av sig självt inuti handväskan.)

1. Vik bordstabletten på längden så att du får en mittenlinje att förhålla dig till. Du kan stryka den med strykjärn som ett proffs för att få en vass och tydlig linje, eller om du är lat – som jag – så kan du bara släta till skiten med fingrarna.
2. Nu har du en mittenlinje på längden. Vik nu in långsidorna så att långsidorna möter varandra vid mittenlinjen. (CameraZOOM-20131208145753016Jag demonstrerar hur jag menar med en gammal faktura från IKEA.)
3. Sy kortsidorna.
4. Nu är du faktiskt nästan färdig. Nu väljer du bara hur stora facken ska vara, och så syr du dem på varje sida. Jag gjorde några lite mindre för mascara, pennor, läppcerat etc, en måttanpassad efter min Samsung Galaxy, en annan måttanpassad efter min portmonnä, och resten i lagom storlek för att rymma handkräm, nycklar och övrigt krimskrams som man släpar runt på.
5. När det var klart sydde jag fast en knapp på ena sidan och en ögla med något gammalt hårband jag hittade.

CameraZOOM-20131208145929587       CameraZOOM-20131208145921437

6. Sista steget är det roligaste, nämligen att fylla den med dina grejer, sätta ner den i din handväska, och föreställa dig nästa gång du står på Åhléns och INTE behöver rota runt i väskan i 2 långa minuter som en jäkla fyllbylt, utan direkt hittar din plånbok i din hemmagjorda handväska-innerväska. Malligt!

Handväska-innerväska, öppen

7. Nu kan du sätta dig i soffan med ett glas vin eller en kopp te eller vad fasen du nu gillar att dricka, och konstatera att du varit riktigt jäkla duktig.
Gjorde du bägge projekten så skulle jag vilja bjuda på en far-away high-five. Smack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *