DIY: Oljeljus av värmeljus

ljus1”Vad betyder frugal?” frågade min vän M idag när jag precis hade använt ordet.
”Ekonomisk, sparsam utan att vara snål”, svarade jag. ”Såna som vi, alltså”, tillade jag.

Det är inte dyrt med värmeljus. Lite beroende på var du köper dem får man någonstans mellan skitmånga till rätt många för en ganska liten peng.
Desto värre är det med det faktiska priset, det vill säga vad det kostar för någon annan än just min plånbok. Framställandet av paraffin (som värmeljus består av, och inte stearin som man gärna tror) är en petroleumprodukt, och jag tror inte att jag behöver informera någon om vilken gosig miljöpåverkan råolja har. Dessutom förvaras ju paraffinet i små metallbyttor som man sällan eller aldrig återvinner, vilket innebär ytterligare onödigt spill as far as the environment goes.

Det monetära priset är inte den enda anledningen till mitt senaste DIY-påhitt, inte heller enbart det ekologiska priset. Inte ens de två tillsammans utgör hela skälet. Nej, det är först när jag tänker på bägge dessa, tillsammans med känslan av att man vinner över hela jävla konsumtionssamhället när man hittar ett billigt och enkelt sätt att återskapa en produkt som man tidigare har betalat för, det är först då som jag får en ekorgasm som heter duga.

Vad du behöver ser du på bilden bredvid, och utöver det som syns måste du även ha en värmebeständig hållare av något slag. Jag använder ett doftljus från H&M som brunnit ut men vars glas jag då gissar tål värme och eld.du-behöver

Vidare till hur man gör:
1. Ha en hjärna
2. Du är nästan färdig
3. Ta ett tomt värmeljus, ta bort veken och eventuell paraffin
4. Vänd det uppochner och tryck hål med en spik
5. Klipp en remsa från en ful, gammal kökshandduk (eller fin och ny om du är onödig) av bomull
6. Tvinna remsan och stick in den genom hålet i metallbyttan så att en pytteliten veke sticker upp genom det som tidigare var botten, men som nu blir toppen på din metallbytta
7. Häll lite rapsolja i botten av din tilltänkta ljushållare, sätt ner den uppochnervända metallbyttan och låt bomullen dränkas av oljan. Sedan tänder du och beundrar ditt nya oljeljus och din frugalitet.

oljeljus

 

 

 

 

 

 

Lycka till vänner!

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *