”Är du gravid? Vad kul!”

Nej. Jag kan inte säga att det är så fantastiskt roligt att vara gravid.
Tuttarna gör förbannat ont hela förbannade tiden. Jag som sovit på mage hela mitt liv måste nu lära mig sova på sidan eller rygg. Det går sådär.
När jag träffade min polare C häromdagen och han kramade mig hårt som han alltid gör ville jag nästan börja gråta. Istället höll jag andan och hoppades att kramen snart skulle ta slut.
(Snart måste den ta slut.
Snart tar den slut.
Aj. Snart.)

Att må illa är ju inte heller en fest. Det är ett liv där man vaknar av illamåendet, går upp och äter ett par (ekologiska) Digestive-kex för att dämpa känslan av att behöva kräkas (men torrheten i munnen späs bara på av de torra kexen och man vill gråta för att det är så jäkla bedrövligt), och sedan lägger man sig i soffan och väntar ut känslan.
Det är inte så jävla roligt.
Och är det inte en ledig dag så är det ju inte snack om någon skön soffa, då ska man oavsett grad av illamående hetsa i ordning sig, hoppa på bussen och åka till jobbet. Med förhoppningen att känslan av att kanske behöva spy inte ska ta sig i uttryck i en faktisk spya.

Och sedan detta att börja få ökat omgång runt magen utan att det är uppenbart att man är gravid.
En mage som ser lite sådär lagom gasig ut. Jeans sitter illa, men om man inte knäpper upp översta knappen ökar trycket bara på vantrivseln och illamåendet. Å andra sidan känns det inte helt bekvämt att gå runt med en knapp uppknäppt på jobbet. Halvstora, halvlånga tröjor är lösningen, men man har bara ett par sådana, så det borde man gå och köpa fler av. Och ny BH. Men man mår ju illa och är sketa-trött hela tiden, så det pallar man ju inte. Och jag kan inte gärna skicka sambon och prova ut ny BH åt mig.

Nej, så där värst kul är det faktiskt inte att vara gravid just nu.
Trots att min app beskriver storleken på embryot som ”stort som ett hallon”, vilket kanske är den mest bedårande beskrivningen EVER, så är det svårt att känna den där euforiska känslan av att vara gravid. Det känns mest som om jag är sjuk och snart ska ha mens, för den där det-växer-ett-liv-inuti-dig-poletten har nog inte riktigt trillat ned än.
Och fattar man inte ordentligt så är det här inte så kul.

Men idag ska vi på Hälsosamtal! Det känns i och för sig bara halvspännande eftersom jag förstod det som 0% ultraljud och 100% prat. Jag och sambon är informations-junkies så har jag svårt att tänka mig att hon kommer säga något om kostråd, motion eller lakrits och ingefära som vi inte redan googlat fram sedan vi fick reda på att jag blivit på preggen.
Men ändå, det är ett besök hos en mödravårdscentral, och det i sig är ju lite spännande.

Hursomhelst, i mitt nya initiativ att lägga upp recept utlovade jag – utöver nyttiga recept som jag ju är benägen att dras till – även ett och annat bakfylle-inspirerat recept, och här kommer ett sånt som jag och sambon lättjefullt njöt av till Game of Thrones igår. Det tar ingen tid att göra eftersom inget är från scratch utan bara halvfabrikat och grönsaker, så det är perfekt för lata dagar.
Jag lagade den på vege-kebab från Hälsans Kök igår, trots att jag inte tycker om det märket, men å andra sidan hade vi det i frysen, och jag har ju mitt nyårslöfte, så det var det enda rätta att göra. Men annars finns det ett annat märke som jag har hittat i välsorterade Coop-butiker som smakar mycket bra och som jag hellre använder.

Vegetarisk kebab

vegetarisk-kebab

  • Ett paket vegetarisk kebab (280 gram, räcker till cirka 4 stora tortillas)
  • rödlök
  • tomat
  • Rydbergs vitlökssås
  • krispig sallad
  • tortillabröd
  • riven ost

 

1. Stek kebaben. (Om du använder Hälsans Kök, tillsätt INTE salt. Den är redan kraftigt saltad, och jag smaksätter den inte med något, utan steker den bara i neutral olja, typ rapsolja.)
2. Hacka grönsakerna och riv osten.
3. Lägg ut en tortilla, lägg i lite ost och släng in den i mikron en halv minut, så att osten smälter och tortillan mjuknar.
4. Lägg på alla andra ingredienser och ha på rikligt av den göttiga vitlökssåsen. Lämna lite utrymme längst ner på tortillan så du kan vika upp botten innan du rullar den, som ett proffs.
5. Rulla ihop, sätt dig framför tv:n, och njut framför valfri film/serie.

vegetarisk-kebab2

 

 

2 reaktion på “”Är du gravid? Vad kul!”

  1. Åh minns att jag blev förbannad när jag inte kunde sova på mage under graviditeten. Sedan att behöva ändra på typ allt man äter var ju dessvärre inte så kul heller, är ju samma nu när jag ammar. Kan inte sova på mage (riks att få mjölkstockning) och tänka på vad som finns i maten så man inte ger onödigt med luft.. Men allt de har ju något gott i sig endå 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *